Wat is Golf?

Voor lezers die niet precies weten wat de golfsport nu eigenlijk is, en waarom golf door zoveel mensen gespeeld wordt, geven we hier een korte uitleg. Golfen is een gezonde en uitdagende sport die tot late leeftijd kan worden uitgeoefend.

 

Wat is golf

Voor lezers die niet precies weten wat de golfsport nu eigenlijk is, en waarom golf door zoveel mensen gespeeld wordt, geven we hier een korte uitleg. Golfen is een gezonde en uitdagende sport die tot late leeftijd kan worden uitgeoefend.

We laten nu eerst een jonge vrouw aan het woord die 2 jaar geleden is begonnen met golf.

“Ruim twee jaar geleden sloeg ik mijn eerste bal en inmiddels ben ik er helemaal aan verkocht: golf. Voor sommige mensen is dat onbegrijpelijk en opmerkingen als ‘dat is toch een sport voor kakkers’ en ‘dat is toch niets voor een jonge meid als jij’ komen regelmatig voorbij. Maar niets is minder waar! Ik leg je daarom graag uit waarom ik het spelletje zo ontzettend ontspannend, leuk en interessant vindt.

Met technische termen zal ik je niet vermoeien vandaag, maar even héél in het kort toch een uitleg. Golf is een spel waarbij je een kleine, harde bal wegslaat vanaf de afslagplaats (de tee) in de richting van een punt dat gemarkeerd is met een vlag (de putt). Afhankelijk van de lengte van de baan staat vast in hoeveel slagen je die baan mag spelen, meestal in 3, 4 of 5 slagen, en het doel is uiteindelijk om de baan in zo min mogelijk slagen te spelen. Een speler mag tijdens het golfen maximaal 14 clubs bij zich dragen, die allemaal andere eigenschappen hebben waardoor een identieke swing resulteert in een andere afstand.

  • De eerste en belangrijkste reden dat ik golf erg leuk vind: het is ontspannend! Je bent lekker buiten en wandelt al snel enkele kilometers over banen die vaak prachtig zijn aangelegd (en dat levert vaak mooie kiekjes op). De frisse lucht en het in beweging zijn doen echt goed. Daarnaast is het soms heerlijk om keihard tegen een bal aan te meppen: bye bye frustratie!
  • Het leuke aan dit spel: je kunt spelen met wie, wanneer en hoelang je wilt. Een uurtje oefenen om je techniek te verbeteren, 9 holes lopen (niet langer dan 2 uur), 18 holes lopen (maximaal een uur of 4), meedoen aan wedstrijden. Er is altijd wel een keer een momentje te vinden om een balletje weg te slaan.
  • Of je nu veel of weinig ambitie hebt: golf is een beetje een wedstrijd tegen jezelf. Enerzijds omdat je jezelf wilt ontwikkelen en beter wilt worden (betere scores bijvoorbeeld) en anderzijds omdat luidkeels mopperen (in sommige gevallen een understatement), drama schoppen of zelfs gooien met je clubs echt no-go’s zijn op de golfbaan… Dus ook als je een slechte dag hebt. Terwijl je echt beter kunt. Erg irritant, maar ook part of the deal.
  • Je kunt in je eentje gaan oefenen als je geen zin hebt in gezelschap, maar ook gezellig samen met iemand. Tijdens het spel ben je alleen én samen: je loopt samen met één tot drie anderen door de baan en geeft elkaar tips, maar bent ook bezig met je eigen spel en score. Wees niet bang tegen iemand te spelen die een stuk beter is: de puntentelling houdt daar rekening mee, waardoor je als minder goede golfer toch kan winnen.
  • Golf is enorm uitdagend. Er zijn verschillende spelvormen die je kunt doen, elke baan is compleet anders aangelegd en vrijwel elke hole bevat wel enkele bunkers of waterhindernissen, die het soms nog erg lastig maken om soepeltjes door de baan te komen.
  • Het is vrij laagdrempelig. Je kunt jezelf in je eigen tempo ontwikkelen: oefen je slagen op de driving range of de putting green, boek eens wat (extra) lessen, vraag anderen om hulp. Ook is golf voor alle leeftijden: ik zie vaak genoeg jonge kinderen lopen, maar ook mensen die al een hoge(re) leeftijd hebben bereikt. En alles daar tussenin. Dus ook twintigers en dertigers! Juist!
  • Het kan een ideale sport zijn om wat te netwerken. Door eens mee te doen aan een wedstrijd doe je nieuwe interessante contacten op, maar ook kun je je eigen zakelijke netwerk uitbreiden of verstevigen op de golfbaan. “

We willen nog een paar punten toelichten:   

Binnen het gebied waar de golfbaan is gelegen worden 9 of 18 banen aangelegd, ook wel holes genoemd. De Natuurgolfbaan Terschelling krijgt 9 holes.Afhankelijk van de lengte moet een hole in 3, 4 of 5 slagen gespeeld worden. Het voorgeschreven aantal slagen wordt de par van de hole genoemd. Zo krijgt onze golfbaan 3 Par 3 holes, 3 Par 4 holes en 3 Par 5 holes, dus totaal Par 36 met een totale lengte van 2800 meter.

De plaats waarvandaan afgeslagen wordt wordt de tee genoemd. De plek rondom de hole is een stuk zeer kortgemaaid gras en wordt de green genoemd. Deze green kan variëren qua omtrek. Het langere gedeelte van de baan tussen de tee en de green wordt de fairway genoemd en is een strook gemaaid gras. Aan de buitenkanten van de fairway wordt het gras wat langer gehouden en men noemt dat de rough. In de baan liggen vaak gemaakte obstakels van zand, dit zijn bunkers. Ook zijn er vaak stukken water (niet op Terschelling) en bos op de holes te vinden.

De tee wordt ook wel de afslagplaats genoemd. De speler zal meestal zijn bal op een houten pinnetje zetten, deze wordt ook een tee genoemd. Toen er nog geen (plastic of houten) tees bestonden, stond er op de tee ook een teebox met zand, zodat de speler een hoopje zand kon maken om zijn bal op te leggen. Als er nu nog een teebox staat wordt die meestal als prullenmand gebruikt.

De green is bij het einde van de hole. De green is een zeer kort gemaaid deel van de baan waarin zich een putje bevindt dat ook de hole wordt genoemd. In de hole staat een vlag opdat de speler van grote afstand kan zien waar de hole is. In het Engels wordt de vlag de pin genoemd. Men spreekt dan over de pinpositie om aan te geven waar de vlag staat (hoeveel meter vanaf de voorkant van de green).

De fairway is het gemaaide deel van de baan tussen de tee en de green. Links en rechts van de fairway is de minder kort gemaaide semi-rough, daarbuiten is de rough.

Elke hole heeft natuurlijke hindernissen om de hole moeilijker te maken. Er zijn meestal waterpartijen, iedere baan heeft een aantal bunkers, de hole kan een bocht maken, er kan hoogteverschil zijn.

De start van elke hole is op de afslag (tee box) vanaf de tee en het spel begint meestal met de golfclub de driver. Daarna worden verschillende soorten clubs gebruikt, afhankelijk van de ligging van de bal op de golfbaan en de af te leggen afstand. De andere golfclubs zijn de woods, de ijzers en de putter. De woods zijn vooral geschikt voor de lange afstand. Wat nauwkeurige slagen kunnen het beste met een ijzer geslagen worden, zoals de sand wedge of de pitching wedge. De putter wordt op de green gebruikt om de bal in de hole te slaan.

Bij golfen wordt de score uitgedrukt in Par. Deze telling geeft het baangemiddelde weer, het aantal slagen dat nodig is om de golfbal van de afslag in de hole te krijgen. Voor onze 9-holes golfbaan is de gemiddelde Par 36. Het aantal slagen dat elke golfspeler nodig heeft op de verschillende holes wordt geteld en bijgehouden. Daarbij wil een birdie zeggen dat je 1 slag minder dan de Par nodig hebt gehad, bijvoorbeeld 3 slagen voor een baan met Par 4. Een Bogie is 1 slag boven de Par. De winnaar van een golfwedstrijd is diegene die aan het einde van alle holes het minst aantal slagen heeft gebruikt.

Bij golf bestaat er een handicap, gebaseerd op het gemiddelde spel van een golfspeler in verhouding tot de Par van de baan. De handicap is een relatieve speelsterkte en is bedoeld om onderlinge wedstrijden mogelijk te maken tussen mensen van verschillende niveaus. Een beginnende golfer heeft handicap 54 en een professional, bijvoorbeeld Joost Luiten, heeft handicap 0.

En nog één bijzonder punt bij golf is dat de regels zodanig zijn opgesteld dat dit de enige sport is waarbij geen scheidsrechter het spel in goede banen leidt. De spelers zijn zelf de scheidsrechter.

Wij hopen dat de lezer nu een beetje meer begrip heeft van het golfspel en natuurlijk kun je ons altijd om nog meer uitleg vragen. Stuur daarom een mail met je vraag naar het volgende email-adres: info@golfclubterschelling.nl